Apurahat 2001

Jaoimme suomalaisille diabetestutkijoille 1,5 miljoonaa markkaa. Jaettavaan summaan sisältyy Novo Nordisk Farman lahjoittama 100 000 markkaa. Apurahan sai 10 tutkijaa tai tutkimusryhmää. Apurahahakemuksia jätettiin 51 kappaletta, ja näiden yhteissumma oli noin 8,3 miljoonaa markkaa.

Kaksivuotinen apuraha, 500 000 markkaa

Professori Markku Laakso ja työryhmä, Insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen genetiikka ja eläinmallit; kaksivuotinen apuraha, yhteensä 500 000 markkaa, josta 50 000 markkaa Novo Nordisk Farman lahjoittama Novo Nordisk Grant

Tyypin 2 diabeteksen eli aikuistyypin diabeteksen yleisyys on lisääntymässä koko maailmassa. Taudin syntymekanismi on huonosti tunnettu, vaikka sille tiedetäänkin olevan tunnusomaista insuliinin puutteellinen vaikutus kohdekudoksissa (insuliiniresistenssi) sekä heikentynyt insuliinin eritys. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin perinnöllisyyttä DNA:n sekä lihas- ja rasvakudosnäytteiden perusteella.

Lisäksi selvitetään erityisesti insuliiniresistenssin merkitystä tyypin 2 diabeteksen synnyssä kehittämällä hiirimalleja, joilta on tuhottu insuliinin vaikutuksen kannalta keskeisiä geenejä (niin sanottuja poistogeenisiä eläimiä). Mikäli insuliiniresistenssin geneettinen perusta selviää, tällä tiedolla on olennainen merkitys tyypin 2 diabeteksen syntymekanismien ymmärtämiselle. Myös täysin uusien hoitojen kehittäminen voi olla mahdollista tutkimuksen tulosten avulla.

Isommat apurahat

Suomen Akatemian vanhempi tutkija Suvi Virtanen, Sikiöaikaisen ja varhaislapsuuden ravitsemuksen merkitys beetasoluautoimmuniteetin synnyssä: prospektiivinen syntymäkohorttitutkimus (ks. erillinen tiedote), 150 000 markkaa

Tyypin 1 diabetes eli nuoruustyypin diabetes on yleistynyt jatkuvasti viimeisen neljän vuosikymmenen aikana. Väestövertailut, eläinkokeet ja tapaus-verrokkitutkimukset viittaavat siihen, että ravintotekijöistä erityisesti lehmänmaito sekä nitriittejä ja nitrosamiineja sisältävät ruuat saattavat aiheuttaa diabetesta ja D-vitamiini ja E-vitamiini puolestaan suojata siltä. Riittävän suuriin seuranta-aineistoihin perustuvat tulokset puuttuvat toistaiseksi. Selvittämättä on myös ruokavalion vaikutus kokonaisuutena, mikä olisi tärkeää ravinnon eri tekijöiden keskinäissuhteiden ja mahdollisten yhteisvaikutusten selvittämiseksi. Tutkimus tuottaa ainutlaatuista tietoa siitä, miten ravintotekijät ennen syntymää ja syntymän jälkeen vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen esiasteen ja itse sairauden kehittymiseen.

Professori Hannele Yki-Järvinen ja työryhmä, Rasvakudoksen ulkopuolinen rasvan tuotto ihmisellä, 150 000 markkaa, josta 50 000 markkaa Novo Nordisk Farman lahjoittama Novo Nordisk Grant

Niin sanottua metabolista oireyhtymää esiintyy noin puolella miljoonalla suomalaisella. Oireyhtymän syynä pidetään yleisesti ylipainoa ja vähäistä liikuntaa. Yksilölliset erot ilmaantuvuudessa ovat kuitenkin suuria, eikä ymmärretä miksi toisilla ylipainoisilla henkilöillä sokerinsieto, veren rasva-arvot ja verenpaine ovat täysin normaaleja ja miksi toisilla samanpainoisilla on kaikki häiriöt. Tutkimuksella selvitetään, onko ihmisen taipumus varastoida rasvaa rasvakudoksen ulkopuolella metabolisen oireyhtymän salaisuus. Jos rasvaa kertyy esimerkiksi lihaksiin ja maksaan paljon, se häiritsee näiden elinten toimintaa riippumatta siitä, kuinka paljon rasvaa on rasvakudoksessa. Asian selvittäminen on tärkeää tehokkaan lääkehoidon kehittämiseksi.

Emeritusprofessori Hans Åkerblom, Lapsuusiän diabeteksen dietaarinen ehkäisytutkimus, 150 000 markkaa

Tutkimus on osa laajaa kansainvälistä hanketta, joka pyrkii saamaan vastauksen siihen, voidaanko diabeteksen ilmaantuvuutta vähentää lisääntyneen perinnöllisen alttiuden omaavilla lapsilla antamalla heille imetyksen jälkeen 6-8 kuukauden ikään asti yksinomaan sellaista äidinmaidonkorviketta, jossa haitalliseksi epäilty valkuainen on pilkottu pienemmiksi osasiksi.

Pienemmät apurahat

LT Sirpa Juhela, Suolisto immuunivasteen säätelyssä insuliinia kohtaan, 50 000 markkaa

LL Antti Kupila ja työryhmä, Saarekesoluvasta-aineiden ilmaantuminen lapsille, joilla on perinnöllinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen aikuisiällä, 40 000 markkaa

FM Antti-Pekka Laine ja työryhmä, Tyypin 1 diabetekselle altistavien HLA-alueen ulkopuolisten geenien kytkentä- ja assosiaatiotutkimus, 50 000 markkaa

LL Pauliina Peltoniemi, Liikunnanaikainen luurankolihasten glukoosinkäyttökyky tyypin 1 diabeetikoilla, 60 000 markkaa

FT Merja Roivainen ja työryhmä, Enterovirusinfektion aiheuttama beetasoluvaurio: tavoitteena tyypin 1 diabeteksen ehkäisy, 50 000 markkaa

LL Kimmo Salminen ja työryhmä, Enterovirukset ja tyypin 1 diabetes - virusten diabetogeenisyyttä selvittävät tekijät, 50 000 markkaa

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje